Good Book – The Kite Runner | Liefs, Swaen
06 oktober, 2013 | Geplaatst in READ, LISTEN & WATCH

Dit jaar heb ik op school een vak genaamd Novel. Zoals je misschien al kunt raden gaat dit over boeken, en dan met name boeken geschreven door Engelstalige schrijvers. Ik heb voor dit jaar een hele lijst gekregen en heb er ondertussen al een aantal gelezen, stuk voor stuk prachtig! Deze keer mijn menig over het The Kite Runner van Khaled HosseiniThe Kite RunnerHet verhaal – Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in de hoofdstad van Afghanistan. Als blijk van hun verbondenheid kerft Amir hun namen in een granaatappelboom: ‘Amir en Hassan, de sultans van Kabul’. Maar sultans zijn ze alleen in hun fantasie, want Amir hoort tot de bevoorrechte bevolkingsgroep en Hassan en zijn vader zijn arme Hazaren, in dienst van Amirs vader.
Bij de jaarlijkse vliegerwedstrijd in Kabul is Amir de vliegeraar, degene die het touw van de vlieger in handen heeft. Hassan is zijn hulpje, de vliegervanger. ‘Voor jou doe ik alles!’ roept Hassan hem toe voordat hij wegrent om de vallende vlieger uit de lucht op te vangen. Die grenzeloze loyaliteit is niet wederzijds. Wanneer er iets vreselijks gebeurt met Hassan verraadt hij zijn trouwe metgezel.
Na de Russische inval vluchten Amir en zijn vader naar de Verenigde Staten. Amir bouwt er een nieuw bestaan op, maar hij slaagt er niet in Hassan te vergeten. De ontdekking van een schokkend familiegeheim voert hem uiteindelijk terug naar Afghanistan, dat inmiddels door de Taliban is bezet. Daar wordt Amir geconfronteerd met spoken uit zijn verleden. Zijn voornemen om zijn oude schuld jegens Hassan in te lossen sleept hem tegen wil en dank mee in een huiveringwekkend avontuur.

Mijn mening – Ik begon aan dit boek en voor ik het wist was hij alweer uit! Wat een prachtig verhaal, zo meeslepend en goed geschreven. Ik had soms wel wat moeite met het rauwe randje dat er aan het verhaal zit, omdat het zo echt geschreven is. Nu ik er op school ook over gepraat heb snap ik er ook heel veel van. Nu weet ik waarom Sahib Amir zo naar het hart staat en ik begrijp de beweegredenen van Baba en Amir veel beter. Ik ben ook heel erg benieuwd naar de film, dus die ga ik binnenkort ook zeker bekijken!

Oordeel – 2 reacties op “Good Book – The Kite Runner”    8 oktober 2013

    Ik heb hem in het Nederlands gelezen en ik vond hem prachtig!! De film van dit boek is ook zeker een aanraden. ;) En de andere boeken van Hosseini vind je waarschijnlijk ook heel erg leuk, ‘Duizend schitterende zonnen’ is echt een fantastisch boek. En er ligt trouwens ook een nieuw boek van hem in de winkel ik denk dat het ‘De echo die uit de bergen kwam’ noemt maar dat weet ik niet zeker. ;)
    Al heb ik hem thuis wel al in de boekenkast liggen is het er nog niet van gekomen om erin te beginnen. Volgens mijn vader gaat het over: goede mensen die slechte dingen doen en omgekeerd, dus over het spel tussen goed en kwaad. Maar mijn vader kan nogal een filosoof zijn op dat gebied. :p    13 oktober 2013

    Echt een pachtboek inderdaad. Wat een leuk vak trouwens; lekker lezen!